Xboxflickan

xboxflickanEn liten flicka på 5 år greppade en gång i tiden en handkontroll till en Amiga 500. Sedan har det fortsatt och spelintresset har bara vuxit med åren. Det är bakgrunden för Angelica Norgren, även känd som Xboxflickan. Hon driver bloggen Xboxflickan & Nicke tillsammans med sin bror Niklas. Xbox är Microsofts populära spelkonsol som senare fick en uppföljare med Xbox One. Bloggen Xboxflickan & Nicke tar upp allt möjligt om spel och tar även död på myten att spel inte är något för tjejer eller att det inte skulle kunna vara en social aktivitet. År 2009 blev den utsedd till årets spelblogg.

Xboxflickan har en syn på spel

Xboxflickan menar att spel är den mäktigaste formen av kultur. Anledningen är att spel till skillnad från många andra kulturformer låter spelaren vara mer än en åskådare. Spel bygger på interaktivitet där spelaren aktivt påverkar det som händer istället för att bara titta på. Dessutom är spelkulturen mycket bred. Det finns stora spelutvecklare som gör häftiga spel med miljardbudgetar, men också ensamma indieutvecklare som kanske sitter hemma och snickrar ihop ett litet spel med en minimal budget. Trots det kan budskapet och handlingen ge en fantastisk spelupplevelse.

Själv gillar hon zombies, armborst och spel med hög svårighetsgrad. Förutom sin spelblogg är hon programledare för P3 Spel i radiokanalen P3. Ibland skriver hon texter till tidningen Level. Det händer också att Xboxflickan deltar i events eller håller föreläsningar. Xboxflickan är ett tydligt bevis på att tjejer kan ta för sig i spelvärlden och att spel inte behöver handla om att isolera sig och spela ensam. Spelande kan vara en social aktivitet som väcker mycket tankar och som man kan göra varje dag, utan att vara någon form av konstig människa. Hon betonar särskilt att det är mer än bara ett tidsfördriv. Det är en kulturform bland alla andra och inte minst i Sverige är spelandet väldigt stort och verkar bara bli större.