Vlog – videobloggar på youtube

vlogVlog är en kortform för video blog eller på svenska videoblogg. Alltså är det en blogg där video är det valda formatet. I en vanlig blogg är det bloggposter med text och bilder, jämfört med en typisk vlog där en ny post består av ett videoklipp. Vissa likheter finns med webb-TV, eftersom en videoblogg kan likna någon slags amatör-TV där en person via Internet når ut med någon form av personlig show där de till exempel diskuterar sitt favoritintresse eller sitt dagliga liv. Vem som helst kan nämligen starta en vlog och särskilt populärt är det att använda Youtube. Tanken med Youtube var redan från början att vilken användare som helst skulle kunna ladda upp videoklipp. Därför passar Youtube perfekt som värd för videobloggar.

Hur går det till att starta en vlog på Youtube?

Egentligen krävs ingenting annat än gott om tid och en bra webbkamera för att kunna spela in videoklipp. Sedan väljer du ett ämne, gärna något du personligen brinner för. Det kan till exempel handla om datorspel, sport, komedi, musik eller bara om din egna vardag. För denna typ av blogg är det bara fantasin som sätter gränser. Enda man bör vara försiktig med är att utnyttja upphovsrättsskyddat material eller stjäla innehåll från andra bloggar. Det uppskattas inte. Syftet med en vlog är att skapa sitt eget innehåll, inte att stjäla andras. Dock är det tillåtet att inspireras av andra. Något som är oerhört populärt för vlog-formatet är att spela spel och filma sina egna reaktioner. Den som har en rolig personlighet kan verkligen nå ut på det sättet. Andra utnyttjar sin skicklighet för att hjälpa andra med tips och trix i sin vlog.

Det finns många typer av videobloggar. Ett exempel är en motovlog som är en vlog som skapas medan man är ute och åker motorcykel. Uppfinningsrikedomen är stor och med dagens moderna trådlösa nätverk och bra mobila enheter är det inte längre svårt att dokumentera resor eller andra händelser i en videoblogg, sedan låta andra följa den via till exempel Youtube.