Bloggar, sponsorer och Skatteverket

sponsorerDen så kallade bloggeliten gör sig stora pengar på sitt bloggande. Deras populära bloggar drar till sig massvis av läsare som följer bloggen regelbundet. Om bloggaren rekommenderar en viss produkt är det troligt att några av läsarna kommer köpa den. Företag ser detta som en unik möjlighet till effektiv marknadsföring. Vad händer om de agerar som sponsorer till en blogg och får reklam för sina produkter i bloggen? Det tog inte länge innan bloggeliten började få kontakt med sponsorer som erbjöd sig att skicka produkter gratis i utbyte mot att bloggaren testade produkten och skrev om den i en bloggpost.

Vad är presenterna från sponsorer värda?

I Sverige finns det exempel på bloggare som får spel, kläder, biljetter och mycket annat värt tusentals kronor. Ibland krävs ingenting i utbyte, men oftast är tanken att bloggaren ska skriva om produkten eller på annat sätt marknadsföra åt olika typer av sponsorer. Om dessa till exempel skickar biljetter är syftet att en bloggkändis ska dyka upp på deras evenemang och skapa mer uppmärksamhet, vilket i sin tur är värt pengar för företaget. Det är ganska sällan som det finns ett formellt kontrakt. Då hade det rört sig om marknadsföringsarbete, men istället går det att hävda att det är gratis gåvor, men om de har ett högt värde kan även gåvor beskattas.

Vad säger Skatteverket?

På grund av det höga marknadsvärdet på gåvor från sponsorer till bloggare har Skatteverket fått upp ögonen för det. Skatteverket menar att en ägare till en blogg måste deklarera om de fått inkomster till följd av sponsorer. Hur detta ska bedömas är betydligt svårare. För Skatteverket är det svårt att hålla koll. I vissa fall är det helt klart misstänkt, exempelvis har det varit fall i Sverige då bloggare fått resor genom sponsorer så som researrangörer. Därefter har bloggaren sedan skrivit positivt om researrangören på sin blogg. Ändå kanske de inte ens nämns i deklarationen och bloggaren låtsas att de själva bekostade resan. Skatteverket kräver att bloggare ska visa i sin deklaration om de fått dyrbara gåvor och i så fall skatta för dem.